Welke soorten stukwerk zijn er?

Stucwerk is belangrijk om een ruwe wand of plafond een mooie afwerklaag te geven. Het verschaft een decor dat bij uw smaak past. De mogelijkheden bij sierpleisterwerk zijn zeer groot, zo is er een enorme keuze in het aanbrengen van gekleurd pleisterwerk.

Stucwerk is vaak de “finishing touch” en maakt een verbouwing af. Het zorgt voor meer woongenot en ook de waarde van een woning stijgt bij vakkundig aangebracht stucwerk. Niet in de laatste plaats vanwege het praktisch nut: Goed gestucte muren bevorderen de thermische isolatie, zijn brandvertragend en tevens ook nog eens vochtwerend.

Bij pleister en raapwerk wordt een laag aangebracht om de ruwe oppervlakten mooi strak, glad, egaal en waterpas te maken. Door af te wisselen in de dikte van de stuklaag wordt een wand ook weer recht/waterpas gemaakt. De raap of pleisterlaag kan als uiteindelijke afwerklaag dienen of als ondergrond voor afwerklagen zoals spachtelputz.

Soorten stukwerk als spachtelputz, granol, marmerpleister en rustiekputz hebben een korrelige structuur die veroorzaakt wordt door toevoeging van zandkorrels en/of kleine steentjes. Door deze toevoeging ontstaat er reliëf in het stucwerk. Ook deze soorten stukwerk zijn in iedere kleur leverbaar. Mocht u later van kleur willen veranderen is overschilderen atarax geen probleem. Met een latex zijn de muren of plafond gemakkelijk van een nieuwe verflaag te voorzien.

Er zijn naast de stuklagen met reliëf ook lagen waarbij het stukwerk juist zo glad mogelijk gemaakt wordt. Soms wordt er ook olie gebruikt Prosolution review om deze muren af te werken en is het stukwerk geschikt voor vochtige ruimtes zoals in de badkamer. Benamingen van dit soort typen stukwerk verschillen nogal.
Vraag daarom uw stukadoor naar de mogelijkheden.